Träning 5 enkla övningar för en stark rygg

En av våra största muskelgrupper är ryggen. Det är även en del av kroppen som kan ställa till det en del för oss, då man kan få smärta i den på grund av olika saker. Det är viktigt att träna ryggen och få en stark ryggmuskulatur. De flesta av oss har en stillasittande livsstil och det kan ge konsekvenser i form av smärta i nedre delen av ryggen. Det är bra att ha en bekväm stol, att du inte lyfter med bara ryggen samt att du har en bra madrass när du ska sova. Dessutom är det viktigt att träna ryggen.

Övningar för rygg

Här kommer fem övningar du kan göra på egen hand.

Lyft överkroppen

Det är för att stärka nedre delen av ryggen. Du kan börja med att ligga på mage på en matta eller filt. Sedan sträcker du dina ben bakom dig och placera dina armar på rumpan. Höj ditt huvud och överkroppen så att du lyfter dem från golvet. Håll ställningen ett par sekunder, släpp sedan.

Knäövning

Den här övningen har flera fördelar, bland annat att stärka nedre delen av ryggen.

Ligg på rygg och dra upp knäna mot bröstet. Håll sedan dem mellan armarna och forma dig till en boll. Ha ett visst tryck och rör benen från sida till sida som en pendel. Sträck ut ena benet och ha tryck på det andra, byt sida efter 30 sekunder.

Bäckenlyft

Lägg dig på rygg på en matta. Böj benen och sätt fötterna i golvet, armarna liggande kvar på golvet. Höj höften så att ryggen inte rör golvet. Stöd dig på huvud, axlar och armar. Sänk sedan ner dig sakta.

Katten

Ställ dig på knäna och handflatorna. Böj din rygg och göm huvudet mellan axlarna. Gör sedan omvänt, för bakåt huvudet och sänk ryggen.

Isometrisk övning

Lägg dig ner på magen och lyft dina ben och armar från marken. Håll det så ett par sekunder innan du släpper.